Siirry sisältöön
Etusivu Ajankohtaista Tiedote Kyberturvallisuuden tila heikkenee – tarkastele tuoretta kyberturvallisuuden tilannekuvaa

Kyberturvallisuuden tila heikkenee – tarkastele tuoretta kyberturvallisuuden tilannekuvaa

Suomen ja Euroopan kyberturvallisuuden tila on vaarantunut, kertoo Teknologiateollisuus ry:n tilannekuva. Uuden verkko- ja tietoturvallisuusdirektiivin (NIS2) toimeenpanolaki valmistuu huhtikuussa, jolloin lain voimaantulo on suunniteltu tämän vuoden lokakuulle. Lisäksi EU:n Kyberkestävyyssäädös on hyväksytty virallisesti kevään aikana.

Lähitulevaisuuden suurimmat uhat ovat kyberhyökkäykset ja tietomurrot (82 %), Venäjän poliittinen ja sotilaallinen painostus (79 %) sekä kansainvälinen rikollisuus (74 %).

Erityisesti Venäjän Ukrainaan kohdistamat laittomat hyökkäykset ovat synnyttäneet laajaa keskustelua digitaalisesta turvallisuudesta. Venäjä pyrkii vahingoittamaan Ukrainaa digitaalisin keinoin tietomurtojen avulla, jonka lisäksi toiminta on laajentunut myös muihin EU-maihin. Organisaatioita uhkaavat täten kiristyshaittaohjelmat, joiden uhreiksi useat suomalaisyritykset ovat viime aikoina joutuneet.

– Uhkien listauksen sijaan olennaista on havaita, että kaikki kolme huolta liittyvät digitaaliseen toimintaympäristöön. Kyberrikollisuus on valtioiden rajat ylittävää ja muodostaa merkittävän osuuden kaikesta kansainvälisestä rikollisuudesta, muistuttaa Kyberala ry:n toimitusjohtaja Peter Sund

Tänä keväänä annetaan EU:n verkko- ja tietoturvallisuusdirektiivin (NIS2) toimeenpanolaki, jonka on määrä vahvistaa EU:n ja jäsenvaltioiden kyberturvallisuuden tasoa. EU:n Kyberkestävyyssäädös asettaa puolestaan vähimmäisvaatimukset lähes kaikille verkkoon kytketyille laitteille ja ohjelmistoille. Asetus astuu voimaan kolmen vuoden siirtymäajan jälkeen vuonna 2027.

Teknologiateollisuus ry pitää yllä tilannekuvaa jäsenyritysten toiminnan suunnittelun ja strategiatyön tueksi.

Lisätietoja