Siirry sisältöön
Etusivu Palvelut Yrityskohtainen TES

Yrityskohtainen TES on harppaus tuottavuuteen ja työhyvinvointiin

Yrityskohtainen TES eli työehtosopimus mahdollistaa työehtojen räätälöinnin yrityksen ja sen henkilöstön tarpeisiin.

Teknologiateollisuus tarjoaa kattavat tukipalvelut työehtomallin valintaan ja yrityskohtaisen työehtosopimuksen rakentamiseen.

Päivitetty 27.06.2024 klo 07:44
Mies tekee laskelmia tehtaalla, kuvituskuva.

Miksi yrityskohtaista työehtosopimusta kannattaa harkita?

Kun työehdoista sovitaan lähellä työn tekemistä ja teettämistä, voidaan saavuttaa monia etuja:

 • Yrityksen ja henkilöstön yhteistyö syventää ymmärrystä sovittujen työehtojen hyödyistä.
 • Työhön sitoutuminen, työmotivaatio ja työhyvinvointi kasvavat.
 • Työnantajabrändi ja vetovoima vahvistuvat.
 • Paikallisen yhteistyön lisääntyminen vahvistaa työrauhaa.
 • Tuottavuus ja kilpailukyky paranevat.
 • Yrityskohtaisesti voidaan sopia laajasti asioista -myös sellaisista, joista sopiminen ei valtakunnallisen työehtosopimuksen piirissä ole mahdollista.
 • Yrityskohtaisesti voidaan sopia mm. palkkausjärjestelmistä, palkantarkistuksista, etuuksista, säännöllisen työajan pituudesta, henkilöstön edustuksesta, paikallisen sopimisen käytännöistä ja työrauhasta. Vanhoja rakenteita voidaan uudistaa ja yksinkertaistaa.

Oma TES vie paikallisen yhteistyön huipputasolle

Valtakunnalliset työehtosopimukset tarjoavat monia toisin sopimisen mahdollisuuksia, mutta yrityskohtainen TES tarjoaa enemmän. Tällainen sopimisen tapa on ennakoiva – se kannustaa molemminpuoliseen aloitteellisuuteen, jatkuvaan yhteiseen kehittämiseen ja muutosvalmiuteen.

TES-koneen avulla rakennat työehtosopimuksen helposti

TES-kone on Teknologiateollisuuden jäsenyritysten johdolle ja työnantajaedustajille tarkoitettu palvelu. Tunnukset luodaan jäsentietojemme perusteella. Jos kirjautuminen ei onnistu, otathan yhteyttä teskone@teknologiateollisuus.fi

TES-koneen avulla voit suunnitella ja laatia yrityskohtaisen työehtosopimuksen. Työkalu on suunnattu kaikille Teknologiateollisuuden jäsenille, ja se sisältyy Teknologiateollisuuden jäsenmaksuun.

 • TES-kone on Teknologiateollisuuden jäsenyritysten johdolle ja työnantajaedustajille tarkoitettu palvelu, josta löydät kaikki tarvittavat rakennuspalikat yrityskohtaisen työehtosopimuksen laatimiseen.
 • Käytössäsi on kattava tietopankki ohjeineen ja oppaineen sekä sopimuskone, jonka esimerkkisisältöjen, vinkkien ja opastuksen avulla oman työehtosopimuksen laatiminen on helppoa.
 • Sivustolta löydät lisäksi yritystarinoita ja -esimerkkejä.
 • TES-kone on oiva paikka tutustua itsenäisesti yrityskohtaisen sopimisen saloihin sekä arvioida yrityksen tarpeita ja tavoitteita.

jäsenpalvelut

Yrityskohtaisen sopimisen tukipalvelut osana jäsenmaksua

Asiantuntijamme antavat yrityksellesi kokonaisvaltaista tukea oman työehtosopimuksen tekemiseen prosessin alusta loppuun.

Saat käyttöösi seuraavat palvelut osana Teknologiateollisuus ry:n jäsenmaksua:

yrityskohtainen tuki

Oma asiantuntija

Nimeämme yrityksellesi tarvittaessa oman asiantuntijan. Asiantuntija konsultoi ja sparraa oman työehtosopimuksen tekemisessä ja siihen liittyvissä juridisissa kysymyksissä sekä neuvotteluihin liittyvissä kysymyksissä.

työehdot

Tilanteen kartoitus

Kartoitamme yrityksesi tilanteen ja tarpeet työehtojen määrittämisessä. Autamme löytämään parhaan tavan järjestää työehdot, olipa kyseessä sitten yrityskohtaisen työehtosopimuksen solmiminen, valtakunnallisen työehtosopimuksen noudattaminen tai työehtojen järjestäminen lainsäädännön varaan.

työehtosopimukset

Työehtosopimuksen kommentointi

Voit lähettää oman sopimusluonnoksesi asiantuntijalle kommentoitavaksi TES-koneen kautta tai muulla sovittavalla tavalla. Voit pyytää kommentteja yksittäiseen sopimusmääräykseen tai koko sopimukseen. Asiantuntija auttaa sopimusmääräysten muotoilussa ja juridisessa arvioinnissa.

neuvottelut

Tukea neuvotteluihin

Tarjoamme taustatukea neuvotteluihin ammattiliiton kanssa ja konsultoimme tarvittaessa neuvottelustrategisissa kysymyksissä. Avustamme myös neuvottelukutsun laatimisessa ja muussa neuvotteluihin valmistautumisessa.

neuvonta

Apua tulkintakysymyksissä

Yrityskohtaisen työehtosopimuksen tultua voimaan autamme sen soveltamisessa ja siihen liittyvissä tulkintakysymyksissä.

koulutukset

Koulutus ja valmennus

Erikseen sovittaessa järjestämme yrityksesi työnantajaedustajille räätälöityä koulutusta ja valmennusta yrityskohtaisessa työehtosopimisessa onnistumiseen. Koulutuksen ja valmennuksen mahdollinen lisäkustannus arvioidaan tapauskohtaisesti.

Ole rohkeasti yhteydessä, jos yrityksesi harkitsee yrityskohtaista työehtosopimusta tai kaipaatte muutoin apua eri vaihtoehtojen kartoittamiseen.

Teknologiateollisuus tukee ja auttaa

Teknologiateollisuus ry auttaa monin tavoin yrityksiä, jotka ovat kiinnostuneita yrityskohtaisista työehtosopimuksista. TES-koneen lisäksi tarjoamme jäsenyrityksille kokonaisvaltaista tukea: 

 • tukiaineistoja oppaista asiakirjamallehin
 • koulutusta ja tietoiskuja
 • räätälöityä konsultointiapua ja tarvittaessa taustatukea neuvotteluiden aikana
 • verkostoitumistilaisuuksia ja vertaisryhmätoimintaa
 • yritystarinoita

Katso video: Yrityskohtainen työehtosopimus

Yhteystiedot

Ota yhteyttä!