Siirry sisältöön
Etusivu Tilannekuva Talouden tilannekuva
Jäsenille

Talouden tilannekuva

- Tilanne kehittynyt hyvin pitkälle odotusten mukaisesti.

- EKP:n ensimmäinen korkojen lasku on hyvin lähellä.

- Korojen laskemisen varaan ladattu paljon odotuksia.

- Kysyntä, tilaukset ja tuotanto pysyneet heikkona alkuvuoden ajan.

- Hankalasta suhdannetilanteesta huolimatta henkilöstömäärä laskenut vain vähän.

Päivitetty 10.05.2024 klo 09:58
Teknologiateollisuus ry:n pääekonomisti Petteri Rautaporras

EKP:n ensimmäinen korkojen lasku on hyvin lähellä

Näyttää todennäköiseltä, että EKP toteuttaa ensimmäisen ohjauskoron laskun ennen kesälomia, näillä näkymin kesäkuussa. Korkojen laskun varaan on ladattu kovat odotukset. Viesti yrityksistä on, että projekteja on paljon ”pöydällä” mutta päätöksiä ei synny.

Toiveissa on, että koronlaskun myötä näitä projekteja lähtisi liikkeelle ja siten tilanne kääntyisi vähitellen paremmaksi. Näin tietysti teoriassa on. On hyvä kuitenkin varautua siihen, että hyvin pieni lasku korkoihin ei välttämättä välity kovin nopeasti kysyntään, eikä muutos ole välttämättä erityisen voimakas.

Kysyntä oli edelleen heikkoa huhtikuussa

Tarjouspyyntöjen saldoluku oli edelleen selkeästi miinuksella. Kuitenkin aiempaa pienempi määrä yrityksiä kertoi tarjouspyyntöjen määrän olleen laskussa ja hieman aiempaa suurempi osa viesti tarjouspyyntöjen määrän nousseen.

Tuotanto tulee supistumaan vuoden alkupuoliskolla

Alkuvuoden aikana heikkona jatkunut kysyntä johti myös heikkoon tilauskertymään. Tilauskertymä heikkeni alkuvuonna kaikilla teknologiateollisuuden päätoimialoilla. Vielä huhtikuussa jatkunut heikko kysyntä ja heikko tilausvirta ensimmäisellä vuosineljänneksellä johtaa erittäin todennäköisesti tuotannon supistumiseen teknologiateollisuudessa koko alkuvuoden ajan. Lakoilla on luonnollisesti oma negatiivinen vaikutuksensa tuotantoon.

Henkilöstöstä pyritty pitämään kiinni

Heikosta tilauskertymästä ja supistuvista tuotantomääristä huolimatta yritykset ovat edelleen pyrkineet pitämään kiinni henkilöstöstään. Henkilöstömäärä putosi vain hieman ensimmäisellä vuosineljänneksellä.

Tämä viestii siitä, että yrityksissä odotetaan tilanteen kääntyvän ennen pitkään paremmaksi ja toisaalta siitä, että on edelleen kirkkaasti muistissa tilanne vuoden takaa, kun osaajia ei ollut saatavilla käytännössä lainkaan.

Huolestuttavaa onkin se, että ellei kysyntä alakaan odotusten mukaisesti toipui loppuvuonna, voi henkilöstövaikutukset olla suuriakin loppuvuonna yritysten sopeuttaessa henkilöstömääräänsä pysyvämmin pienempää tuotantoa vastaavaksi.

Tilaa ilmoitus seuraavien Talousnäkymien ilmestymisestä sähköpostiisi tästä.

Viimeisimpien talousnäkymien video (kirjautuneille)

Tämä sisältö on tarkoitettu Teknologiateollisuus ry:n jäsenistölle

Pääset lukemaan tämän ja koko jäsenpalvelun sisällön kirjautumalla sisään.

Jos et ole vielä jäsen, tutustu jäsenetuihimme