Siirry sisältöön
Etusivu Tilannekuva Talouden tilannekuva
Jäsenille

Talouden tilannekuva

- Odotukset koron laskuista ovat kasvaneet.
- Teknologiateollisuuden kysyntä Suomessa jatkunut heikkona.
- Vuoden jälkipuoliskon tilauskertymä heikko – tuotanto supistunee alkuvuoden aikana.
- Tilauskannat ohenevat vauhdilla.
- Henkilöstömäärä laskussa, lomautettujen määrä noussut selvästi.

Päivitetty 18.04.2024 klo 09:44
Teknologiateollisuus ry:n pääekonomisti Petteri Rautaporras
Inflaatio ja ohjauskorot USA:ssa ja euromaissa.

Odotukset koronlaskuista kasvaneet

Suhdanteen isoa kuvaa määrittävät tällä hetkellä pitkälti keskuspankkien korkopäätökset. Tällä hetkellä näyttää selvältä, että koronnostoja ei enää tule. Konsensusarvio ensimmäisen koronlaskun ajankohdasta on tällä hetkellä vuoden puoliväli. Korkopolitiikan kääntyminen laskevalle uralle on omiaan herättämään melko kohmeessa olleita investointiaikeita. Odotuksissa onkin, että heikon kysynnän ajat jäävät vähitellen taakse, ja kysyntä alkaisi virkoamaan vuoden puolivälin aikoihin.

Teknologiateollisuuden yritysten saamat tarjouspyynnöt Suomessa.

Teknologiateollisuuden kysyntä Suomessa jatkunut heikkona

Vaikka odotukset tilanteen paranemisesta tulevaisuudessa ovat kasvaneet, Teknologiateollisuuden jäsenyritykset arvioivat vielä tammikuussa kysyntätilanteen olleen hyvin heikko. Tieto viestii siitä, että konkreettista käännettä parempaan ei ole vielä nähtävissä, vaikka tunnelmat tulevan suhteen ovatkin hieman parantuneet.

Vuoden jälkipuoliskon tilauskertymä heikko – tuotanto supistunee alkuvuoden aikana

Tilauskertymät toipuivat jossain määrin vuoden viimeisellä neljänneksellä kolmannen neljänneksen suoranaisesta romahduksesta. Toipumisesta huolimatta tilauskertymä jäi selvästi siitä, mihin viime vuosina on totuttu. Osin toipumisessa lienee kyse myös siitä, että osa kolmannella neljänneksellä tekemättä jääneistä tilauksista toteutui vasta neljännellä neljänneksellä. Kokonaisuudessaan tilauskertymä vuoden jälkipuoliskolla oli kuitenkin hyvin vaatimaton. Näyttää väistämättömältä, että tuotantomäärät ja siten myös henkilöstömäärä supistuu alkuvuoden 2024 aikana. Kuinka paljon? Sen määrittelee lopulta se, että kuinka hyvin vanhat tilauskannat yrityksiä lopulta kannattelevat.

Tilauskannat ohenevat vauhdilla

Kun tuotanto on pyörinyt korkeilla tasoilla ja uusien tilausten virta on heikko, on väistämätöntä, että tilauskannat ohenevat vauhdilla. Yhä useammassa yrityksessä ohenevat tilauskannat tarkoittavat vajaatyöllisyystilannetta, josta seuraa lomautuksia ja myös irtisanomisia.

Henkilöstömäärä laskussa, lomautettujen määrä noussut selvästi

Henkilöstömäärä teknologiateollisuudessa Suomessa laski vuoden viimeisellä neljänneksellä. Henkilöstömäärä supistui reilut tuhat henkeä. Viilenneestä työmarkkinatilanteesta viestii myös selvästi kasvanut lomautettujen määrä, joka nousi neljänneksen aikana 16 000 henkeen. Vielä kesällä lomautettuja oli vain muutama tuhat. Lomautettujen määrä ei kuitenkaan ole vielä mitenkään erityisen korkea. Vastaavia lukuja mitattiin jatkuvasti 2013-2016 eli aikana jolloin koko toimialalla ei juuri kasvua nähty.

Tilaa ilmoitus seuraavien Talousnäkymien ilmestymisestä sähköpostiisi tästä

Viimeisimpien talousnäkymien video (kirjautuneille)

Tämä sisältö on tarkoitettu Teknologiateollisuus ry:n jäsenistölle

Pääset lukemaan tämän ja koko jäsenpalvelun sisällön kirjautumalla sisään.

Jos et ole vielä jäsen, tutustu jäsenetuihimme