Siirry sisältöön
Etusivu Ajankohtaista Uutinen Työnantajajärjestöt: Palkanmaksu yrityksissä voidaan keskeyttää työnteon estyessä poliittisen lakon vuoksi

Työnantajajärjestöt: Palkanmaksu yrityksissä voidaan keskeyttää työnteon estyessä poliittisen lakon vuoksi

Ammattiliitot aloittivat 11. maaliskuuta kaksi viikkoa kestävät poliittiset lakot. Teknologiateollisuuteen suoraan kohdistuvien lakkojen lisäksi Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT pitää vientisatamat suljettuina 11.–24.3.2024, ja tämä vaikeuttaa muun muassa teknologiateollisuuden yritysten toimintaa.

Elinkeinoelämän työnantajajärjestöjen mukaan palkanmaksu yrityksissä voidaan laintulkinnan perusteella lopettaa välittömästi työnteon estyessä poliittisen lakon vuoksi, koska lakoilla on riippuvuussuhde työntekijän työehtoihin.

Jokainen yritys päättää itse, miten menettelee palkanmaksun osalta.

”Työ yrityksissä estyy nyt poliittisen lakon vuoksi, joten kyseessä ei ole työnantajien työtaistelutoimi, kuten julkisuudessa on väitetty. Satamalakolla on selkeä vaikutus teknologiateollisuusyritysten raaka-aineiden ja komponenttien saantiin niissäkin yrityksissä, jotka eivät ole poliittisen lakon piirissä. Jos lakon aiheuttama, olennaisten materiaalien puute estää työnteon yrityksissä kokonaan, voidaan palkanmaksu lakkauttaa saman tien”, sanoo Teknologiateollisuus ry:n varatoimitusjohtaja Minna Helle.

Lue uutinen kokonaisuudessaan Teknologiateollisuuden verkkosivuilta.

Yksityiskohtainen ohjeistus poliittisiin työtaisteluihin liittyvistä työsuhdekysymyksistä jäsenyrityksille löytyy Työsuhdepalvelusta.

Lisätietoja