Siirry sisältöön

Tutustu kysymyksiin ja vastauksiin Teknologiateollisuuden verkkosivuilla.

Käsittelemme vastauksissa esimerkiksi seuraavia aiheita:

Työsuhdeneuvontamme on kaikkien jäsenyritystemme käytettävissä.

Mekanismi koskee maahantuontia EU:n ulkopuolelta, myös verkkokaupasta tilattujen tavaroiden ja lahjatavaroiden tuontia. Velvoitteet koskevat kaikkia yli 150 euron suuruisia CBAM-tavaroiden tuontieriä yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta.  

Hiilirajamekanismin velvoitteet koskevat kaikkia, jotka tuovat maahan CBAM-tavaroita.

Mekanismin toimeenpano käynnistyi 1.10.2023, jolloin alkoi maahantuojien raportointivelvollisuus.
Maksujen kerääminen alkaa 1.1.2026.

CBAM-tavarat ovat

  • tietyt rauta- ja terästavarat (näistä tavaroista valmistetut ruuvit, mutterit ja prikat)
  • rautamalmi
  • tietyt lannoitteet
  • tietyt alumiinitavarat
  • tietyt sementtitavarat
  • tietyt kemikaalit
  • sähkö

Vaikutukset CBAM-maahantuojiin

Mekanismin käyttöönotto merkitsee uusia velvollisuuksia maahantuojille. Maahantuojan tulee varmistaa, että tarvittavat tiedot siirtymäajan CBAM-raportteihin ovat saatavilla tavaran valmistajalta tai myyjältä.

Ohjeistusta ja lisätietoa raportointivelvollisuudesta sekä aikataulusta löydät oheisista linkeistä.

Tullin cbam@tulli.fi – sähköposti palvelee maahantuojia käytännön kysymyksissä.

Lisätietoa

Komission toimittama ohjeistus kattaa tällä hetkellä



Teknologiateollisuudessa kauppapolitiikkaa seuraa Akseli Koskela.

Lisätietoja

Yhteyshenkilöinä Tullissa hiilirajamekanismitoiminnan päällikkö Jarkko Koho, lakimies Jussi Törmänen sekä erityisasiantuntijat Marja Salo ja Tuula Tasala-Lappalainen.

Tuoreet tiedot suomalaisten teknologiateollisuusyritysten tilauskertymästä ja kysynnän kehittymisestä ennakoivat Suomen talouteen edelleen haastavaa alkuvuotta. Toimialan yritysten liikevaihdon arvioidaan yhä laskevan seuraavan puolen vuoden aikana. Vuosi sitten ennätykseen noussut henkilöstömäärä on kääntynyt laskuun ja lomautettujen määrä on kasvanut huomattavasti, kertoo Teknologiateollisuus ry:n tuore tilauskanta- ja henkilöstötiedustelu.

Saatujen uusien tilausten arvo teknologiateollisuudessa oli viime loka−joulukuussa 33 prosenttia suurempi kuin edellisellä neljänneksellä mutta 19 prosenttia pienempi kuin viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla.

– Näillä näkymin vältämme viime vuoden lopulla pelätyn kriisin, mutta monilla yrityksillä tulee olemaan vaikeuksia eikä äkkinäistä käännettä parempaan kannata odottaa. Joudumme sopeutumaan melko aneemiseen nollakasvuun, sanoo pääekonomisti, johtaja Petteri Rautaporras

Teknologiateollisuus ry pitää yllä tilannekuvaa jäsenyritysten toiminnan suunnittelun ja strategiatyön tueksi.

Lisätietoja

Voit käyttää sivustoa ilman kirjautumista tai kirjautuneena jäsenyrityksen edustajana. Pääset helposti tarkastelemaan ja muokkaamaan yrityksesi tietoja sekä omia tietojasi ja viestintäasetuksiasi. Kaikki jäsenyyden hallintaan liittyvä tieto on koottu Jäsenyys-osioon. Kirjautuneena käyttäjänä voit vastaanottaa meiltä viestejä sekä seurata omiin kiinnostuksen kohteisiisi liittyviä julkaisuja. Osa sisällöistä on suunnattu ainoastaan kirjautuneille jäsenyritysten edustajille.

Ajankohtaissisällöt

Teknologiateollisuus ry kerää ja jakaa kotimaista ja kansainvälistä tietoa alan tilanteesta ja näkymistä. Jäsensivustolta löydät säännölliset tilannekatsaukset talouteen, työmarkkinoihin ja vaikuttamiseen liittyen. Lisäksi julkaisemme esimerkiksi uutisia, blogeja ja tilastoja.

Työelämä ja työmarkkinat

Neuvomme ja opastamme jäsenyrityksiämme työsuhdeasioissa. Lisäksi palveluihimme kuuluvat työsuhdeasioiden kouluttaminen ja konsultointi. Työelämä-osiosta löydät lisätietoa kaikista työsuhdeasioihin liittyvistä palveluistamme. Tarjoamme lisäksi esimerkiksi työelämän kehittämiseen, monimuotoisuuteen, osaajien saatavuuteen ja yritysturvallisuuteen liittyviä oppaita ja materiaaleja.

Aluetoiminta

Aluetoiminta tarjoaa alueensa jäsenyrityksille neuvontapalveluita sekä järjestää työsuhdeasioihin liittyviä yrityskohtaisia ja avoimia koulutuksia. Aluetoiminta tukee yritysten yhteistyötä, kehitystoimintaa ja verkostoitumista sekä on aktiivinen alueellinen vaikuttaja. Tutustu alueellisiin palveluihimme ja katso oman aluepäällikkösi yhteystiedot täältä.

Tapahtumat ja koulutukset

Teknologiateollisuus järjestää jäsenistöään palvelevia koulutuksia ja tapahtumia. Kaikki tapahtumat ja koulutukset löytyvät täältä. Voit suodattaa tapahtumia esimerkiksi teeman, sijainnin tai tapahtumatyypin perusteella. Pääset tarkastelemaan myös menneiden tapahtumien tietoja ja materiaaleja tapahtuma-arkistossa.

Toimialat

Teknologiateollisuus ry kokoaa yhteen teknologiateollisuuden eri toimialojen yrityksiä. Toimialaryhmät ja -yhdistykset keskittyvät toimialakohtaiseen vaikuttamiseen ja kehittävät toimialansa osaamista. Toimialat-osiostamme löydät kaikki toimialaryhmät ja -yhdistykset sekä lisätietoa niiden toiminnasta.

Vastuullisuus

Tarjoamme jäsenillemme kasvuun ja vastuullisuuteen liittyviä koulutuksia, tapahtumia ja vertaisryhmätoimintaa. Lisäksi tuotamme käytännönläheisiä työkaluja ja oppaita kestävän kasvun tueksi.

Ota yhteyttä

Löydät eri toimintoihin liittyvät vastuuhenkilöt helposti teemaan liittyvien sisältöjen ja julkaisuiden yhteydestä.
Kaikki yhteystiedot löydät täältä.