Työehtomallit
Teknologiateollisuuden jäsenyrityksillä on valittavanaan jäsenyydestä ja toimialasta riippuen vaihtoehtoisia tapoja eli työehtomalleja työehtojensa rakentamiseksi ja järjestämiseksi.
Työehdot perustuvat Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n sopimiin valtakunnallisiin työehtosopimuksiin tai työpaikkakohtaisesti sovittuun yrityskohtaiseen työehtosopimukseen. Tietyissä tapauksissa työehdot voidaan rakentaa myös työlainsäädännön ja työnantajan käytäntöjen varaan.
- Työehtomallit Teknologiateollisuus ry:n jäsenelle ovat:
- yrityskohtainen työehtosopimus
- valtakunnallinen työehtosopimus yleissitovana tai
- lain pohjalta rakennetut työehdot ja käytännöt (mahdollinen vain tietotekniikan palvelualalla)
- Teknologiateollisuus ry:n ja Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n jäsenenä työnantajan on noudatettava sopimusalan valtakunnallista työehtosopimusta. Teknologiateollisuuden työsuhdepalvelut ovat kaikkien jäsenten hyödynnettävissä!
Työehtomallit
Tuemme jäseniämme sopivimman työehtomallin valinnassa.
Yrityskohtainen
- Modernin yrityskulttuurin edelläkävijälle.
- Teknologiateollisuuden ry:n jäsenelle, joka ei ole Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n jäsen.
Valtakunnalliset työehtosopimukset tarjoavat monia toisin sopimisen mahdollisuuksia, mutta yrityskohtainen TES tarjoaa enemmän. Tällainen sopimisen tapa on ennakoiva – se kannustaa molemminpuoliseen aloitteellisuuteen, jatkuvaan yhteiseen kehittämiseen ja muutosvalmiuteen. Yrityskohtainen TES eli työehtosopimus mahdollistaa työehtojen räätälöinnin yrityksen ja sen henkilöstön tarpeisiin.
Teknologiateollisuus tarjoaa kattavat tukipalvelut työehtomallin valintaan ja yrityskohtaisen työehtosopimuksen rakentamiseen.
Normaalisitova
- Varman päälle toimivalle.
- Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n jäsenelle.
Normaalisitovuuden piirissä yritys noudattaa järjestäytymisensä perusteella valtakunnallisen työnantajajärjestön ja palkansaajajärjestöjen valmiiksi määrittämiä valtakunnallisia työsuhteen ehtoja. Järjestöt valvovat työehtosopimusten noudattamista.
Työehtosopimuksen paikallisen sopimisen mahdollisuudet ovat yrityksen käytettävissä työehtosopimuksessa asetetuissa rajoissa.
Yrityskohtaista työehtosopimusta ei voi solmia Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n jäsenyyden aikana. Lue lisää yrityskohtaisesta työehtosopimuksesta.
Yleissitova
- Itsenäiselle toimijalle.
- Teknologiateollisuus ry:n jäsenelle, joka ei ole Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n jäsen.
Yleissitovuudessa on kyse siitä, että toimialalla on työnantaja- ja työntekijäliittojen välillä tehty valtakunnallinen työehtosopimus, jonka Sosiaali- ja terveysministeriön Työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislautakunta on vahvistanut yleissitovaksi.
Työehtosopimus vahvistetaan yleissitovaksi, kun se on valtakunnallinen ja alalla edustavana pidetty.
Työpaikalle työehtosopimuksen yleissitovuus tarkoittaa seuraavaa:
- Kaikkien kyseisen alan työantajien on noudatettava yleissitovaa työehtosopimusta, vaikka he eivät ole järjestäytyneet työnantajaliittoon.
- Yleissitovuuden perusteella työantajan on noudatettava työehtosopimuksen vähimmäistasoisia määräyksiä työsuhteen ehdoista ja työoloista.
- Järjestöintressissä tehtyjä määräyksiä koskien esimerkiksi työntekijöiden edustusjärjestelmiä tai neuvottelujärjestystä ei tarvitse noudattaa.
- Kaikkia työehtosopimuksen paikallisen sopimisen mahdollisuuksia ei saa noudattaa työlainsäädännön rajoituksista johtuen. Rajoituksia liittyy mm. työaikoihin.
Teknologiateollisuuden toimialojen työehtosopimukset ovat yleissitovia lukuun ottamatta tietotekniikan palvelualan työehtosopimusta.
Yleissitovan työehtosopimuksen noudattamisesta voi poiketa solmimalla yrityskohtaisen työehtosopimuksen ammattiliiton kanssa. Yritys voi rakentaa ja neuvotella oman yrityskohtaisen työehtosopimuksen milloin vain ja siirtyä noudattamaan sitä sopimastaan voimaantulosta lukien.
Lainvarainen
- Tietotekniikan palvelualan itsenäiselle toimijalle.
- Teknologiateollisuus ry:n jäsenelle, joka ei ole Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n jäsen.
Tietotekniikan palvelualalla työehdot voidaan järjestää varsin vapaasti lainsäädännön ja yrityksen omien käytäntöjen perusteella, koska toimialalla ei ole valtakunnallista yleissitovaa työehtosopimusta.
Valtakunnallisia työehtoja voidaan hyödyntää ottaen kuitenkin huomioon työlainsäädännön rajoitukset, jotka estävät joidenkin määräysten kopioimisen. Yrityksellä on myös mahdollisuus solmia oma yrityskohtainen työehtosopimus.
Lain varassa toimiessa tulee huomioida erityisesti seuraavat asiat:
- Työnantajan on aktiivisesti seurattava työlainsäädännön muutoksia sekä sitä, onko työehtosopimuskierrosten jälkeen toimialalla yleissitovaa valtakunnallista työehtosopimusta, jota tulisi noudattaa.
- Työnantajan on hyvä tarkastella säännöllisesti työpaikan työehtokokonaisuutta ja huolehtia, että se vastaa vähintään laintasoa.
- Työehtojen määrittämisessä on otettava huomioon työntekijöiden yhdenvertainen ja tasapuolinen kohtelu.
Lue lisää jäsenyyksistä:
YHteystiedot