Siirry sisältöön
Etusivu Tietopankki Työelämä Paikallinen sopiminen

Paikallinen sopiminen

Paikallinen sopiminen tarkoittaa valtakunnallisen työehtosopimuksen puitteissa tapahtuvaa työehtojen mukauttamista työpaikan tarpeisiin.

Työehtosopimukset määrittävät sen, mistä asioista, millä laajuudella, miten ja kenen kanssa voidaan sopia.

Päivitetty 22.04.2024 klo 13:01
Henkilö puhuu puhelimeen toimistoympäristössä, kuvituskuva.
Ihmisiä työpaikan kokoushuoneessa, kuvituskuva.

työehtosopimukset

Työpaikkakohtaista viilausta työehtoihin

Paikalliseen sopimiseen vaikuttaa se, noudattaako työnantaja valtakunnallista työehtosopimusta normaalisitovuuden vai yleissitovuuden perusteella.

Lain rajoituksista johtuen kaikki paikallisen sopimisen mahdollisuudet eivät ole käytettävissä, kun käytetään yleissitovaa työehtomallia. Toisaalta, toisin kuin normaalisitovassa työehtomallissa, paikallisen sopimisen menettelyjä ja osapuolia koskevia määräyksiä ei tarvitse noudattaa.   

  • Paikallisia sopimuksia on hyvä tarkistaa sovituin väliajoin ja huolehtia siitä, että ne ovat ajan tasalla, dokumentoituna ja saatavilla.
  • Hyvä paikallisen sopimisen kulttuuri edellyttää luottamusta ja toimivaa yhteistyötä työnantajan ja henkilöstön välillä.
  • Lue lisää yhteistoiminnan kehittämisestä ja tutustu työkaluihin.

työehtosopimukset

Yrityskohtaisella työehtosopimuksella

…työehdot voidaan järjestää paikallista sopimista laajemmin ja ilman valtakunnallisesta työehtosopimuksesta tulevia raameja. Löydät tarkemmat vertailutaulukot työehtomallien sopimismahdollisuuksista TES-koneesta.