Siirry sisältöön

Monimuotoisuus

Monimuotoisuuden ja inklusiivisuuden edistäminen yrityksissä ovat avain menestykseen ja kestävään kasvuun.

Vaikka tämä voi tuntua valtavalta haasteelta, se tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia organisaatioiden kehittymiselle, innovaatioille ja työhyvinvoinnille. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että monimuotoinen työympäristö, joka arvostaa ja antaa tilaa erilaisille näkökulmille ja taustoille, tuottaa parempia tuloksia. 

Päivitetty 12.09.2024 klo 15:44
Nainen ja mies tutkivat työpaikalla laitetta, jossa on sähköjohtoja.

Mikä on DEIB?

D

Diversity = Monimuotoisuus

E

Equity = Yhdenvertaisuus

I

Inclusion = Osallistavuus

B

Belonging = Kuuluvuus

DEIB-perusteita: Monimuotoisuusopas yritysten käyttöön

Monimuotoisuusopas on tiivis tietopaketti, joka kertoo, mistä monimuotoisuuden ja inklusiivisuuden kehittäminen koostuu ja miten siinä voi päästä alkuun.

Nykytilan arviointi –Itsearviointityökalu

Itsearviointityökalu on kehitetty auttamaan yrityksiä arvioimaan omien DEIB-toimien nykytilaa ja löytämään kehittämiskohteita.​

Monimuotoisuus-peliprojekti

Monimuotoisuus on hyötypeli, joka käsittelee organisaation monimuotoisuutta ja yhdenvertaisuutta koko henkilöstön voimin. Peli arkipäiväistää monimuotoisuuden huomioimisen ja kehittämisen ja tuo sen osaksi koko työyhteisön tekemistä.​

Teknologiateollisuus ry tarjoaa yhteistyössä Topaasian kanssa 100 yritykselle mahdollisuuden viiteen ohjattuun pelisessioon hintaan 1000 euroa + alv.​

Käsiä toistensa päällä yhteistyön merkkinä, kuvituskuva.

monimuotoisuus

Tasa-arvoinen työyhteisö

Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden tavoitteellinen edistäminen hyödyttää sekä yritystä että sen henkilöstöä.

Kun työyhteisö koetaan tasa-arvoiseksi, yhteistyösuhteet, vuorovaikutus ja työilmapiiri parantuvat. Tämä lisää työmotivaatiota ja tuottavuutta. Kun myönteinen työnantajakuva vahvistuu, yritys saa etua myös osaavan henkilöstön rekrytoinnissa.

Tasa-arvon edistäminen työelämässä tarkoittaa sitä, että naisia ja miehiä kohdellaan tasapuolisesti ja syrjimättömästi. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa naiset ja miehet jakautuvat eri tehtävätasoille ja eri ammatteihin nykyistä tasaisemmin.

Tasa-arvolaki velvoittaa kaikki työnantajat toimimaan sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiseksi. Vähintään 30 työntekijää säännöllisesti työllistäville työpaikoille tulee lisäksi laatia tasa-arvosuunnitelma.

Vastuu tasa-arvolain noudattamisesta työpaikoilla kuuluu työnantajalle, mutta vastuu tasa-arvoisesta käytöksestä kuuluu koko työyhteisölle.

monimuotoisuus

Erilaisuus voimavarana

Toimivassa työyhteisössä on tilaa erilaisille ihmisille ja persoonallisuuksille. Erilaisuus mahdollistaa erilaiset näkökulmat ja laajentaa työyhteisön ymmärrystä yhteisistä asioista.

  • Erilaiset persoonallisuudet ovat kuin kerrostalon ikkunoita, joista jokaisesta sama maisema näyttäytyy vähän eri kulmasta. Jotta työyhteisö voi rakentaa yhteisen kokonaiskuvan hyödyntäen näitä kaikkia eri näkökulmia, tarvitaan hyviä työyhteisö- ja vuorovaikutustaitoja, kuten toisen ihmisen kunnioittamista, aktiivista kuuntelemista ja kannustamista. Kukaan ei yksin osaa kaikkea – yhdessä olemme enemmän.
  • Vahvuuksien tunnistaminen vaatii työyhteisöltä ja etenkin esihenkilöiltä ihmistuntemustaitoja. Lisäksi jokaisen itsetuntemustaidot auttavat vahvuuksien tunnistamista ja käyttöönottoa.
  • Erilaisuuden hyväksyminen mahdollistaa myös sen, että ihmiset saavat hyödyntää omia vahvuuksiaan työssään. Vahvuuksien tunnistaminen ja käyttöönotto auttavat yksilöitä kasvamaan parhaimpaan potentiaaliinsa. Lisäksi ryhmässä yhdessä käytetyt vahvuudet tuottavat parasta mahdollista yhteistyötä ja synergiaa.
  • Osaamisen kehittämisen näkökulmasta on tärkeää myös tunnistaa, että vahvuuksia voi oppia ja kehittää. Tällöin puhutaan inhimillisistä kasvuvahvuuksista. Tutkimuksien mukaan uusien vahvuuksien harjoittelu ja käyttäminen lisäävät oppimisen iloa ja työelämän merkityksellisyyttä. Samoin toisten ihmisten vahvuuksien arvostaminen lisää työyhteisön hyvinvointia.

monimuotoisuus

Osatyökykyiset työssä

Osatyökykyisten työllistyminen heidän työkykyään vastaavalla tavalla on kaikkien etu. Yrityksille osatyökykyiset ovat tärkeä henkilöstövoimavara.

Työelämässä pysyminen on usein osatyökykyisille itselleen tärkeä hyvinvoinnin ja pystyvyyden tunteen lähde. Parhaimmillaan oikein mitoitettu työ toimii osana kuntoutusta. Samoin työyhteisöön kuuluminen ja työkavereiden tuki voivat olla merkittävä osa työkyvyn ylläpitämistä ja jopa parantamista.

Yritykset tarvitsevat osatyökykyisiä. Heidän osaamisensa kannattaa hyödyntää.

Katso tallenne 13.12.2022 Valo 2.0 – Näin onnistut monimuotoisuudessa –tilaisuudesta

Tilaisuuden puhujina olivat muun muassa Andre Noel Chaker, Siamäk Naghian Genelec Oy, Lari Tuominen Qvik ja Katja Toropainen Inklusiiv.​

Yhteystiedot

Lisätietoja monimuotoisuuden edistämisestä