Siirry sisältöön

Puolijohteet

Toimialaryhmä

Puolijohdetoimialaryhmä aloitti toimintansa Teknologiateollisuus ry:ssä vuoden 2022 alusta. Ajankohta ei olisi voinut olla sopivampi maailmanlaajuisen sirupulan, alan voimakkaan kasvun ja investointien nopean lisääntymisen keskellä.

Huhtikuussa 2024 julkaistu Chips from the North -strategia määrittää Suomen puolijohdealan tilanteen, vahvuudet ja kasvuvision.

Suomessa toimivat puolijohdealan yritykset kattavat laajasti alan arvoketjun. Erityisiä vahvuuksia ovat puolijohdekomponentit, materiaali- ja laitevalmistus, kvanttiteknologia, fotoniikka ja piirisuunnittelu. Toimialaryhmään kuuluu 19 jäsentä ja 3 asiantuntijajäsentä.

Päivitetty 03.05.2024 klo 15:31

Toimialaryhmän päätehtävät

  • Parantaa suomalaisen puolijohdealan ja mikroelektroniikan tunnettuutta, vetovoimaa ja osaamista.
  • Tehdä yhteiskuntavaikuttamista osana Teknologiateollisuus ry:tä.
  • Suunnata EU-tason puolijohde- ja mikroelektroniikkatoimia Suomelle suotuisaan suuntaan.
  • Tarjota Teknologiateollisuus ry:lle asiantuntemusta puolijohteista ja mikroelektroniikasta.

Tosiasioita Toimialasta (2022)

7000

Työntekijää

1,6 mrd.

Liikevaihto

90

Yritystä

Chips from the North -strategia

  • Huhtikuussa 2024 julkaistu Chips from the North -strategia ennakoi Suomen puolijohdeteollisuuden liikevaihdon kolminkertaistuvan 5–6 miljardiin euroon ja alan työntekijöiden määrän kasvavan 20 000:en vuoteen 2035 mennessä.
  • Strategia tunnistaa Suomen puolijohdealalle kuusi kasvumahdollisuutta: sirusuunnittelu, mikroelektromekaaniset järjestelmät ja anturi-innovaatiot, fotoniikka, kvanttiteknologiat, kehittyneet materiaalit sekä kestävät prosessiteknologiat.
  • Suomen on panostettava viiteen tukipilariin tukeakseen kasvua jokaisessa kasvumahdollisuudessa: yhteistyön tiivistämiseen toimialan ja sidosryhmien välillä, tutkimus- ja tuotekehitystoiminnan kilpailukyvyn vahvistamiseen, työvoiman määrän ja laadun kasvattamiseen sekä tutkimus- ja suunnittelukeskusten ja puolijohdevalmistuksen houkuttelemiseen.

Puolijohdeala tarjoaa Suomelle merkittävän mahdollisuuden lisätä vientiä ja korkean tuottavuuden työpaikkoja. Samalla voimme vahvistaa Euroopan teknologista kilpailukykyä ja toimitusvarmuutta epävarmassa maailmantilanteessa.

Tomy Runne, Teknologiateollisuus ry:n puolijohdetoimialaryhmän puheenjohtaja

Puolijohdealan vetovoimatyö

Toimialaryhmän yksi keskeinen tavoite on kasvattaa alan tunnettuutta ja vetovoimaa opiskelijoiden ja opiskelijaksi hakevien keskuudessa.